Home Delivery | Από Τρίτη έως Σάββατο  08:00-16:00

Αυθημερόν παράδοση για παραγγελίες πριν τη 13:00

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ

30

Χρόνος
εκτέλεσης

3h 30

Χρόνος
ψησίματος

Μερίδες

30

Βαθμός
Δυσκολίας

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

– 1 γαλοπούλα (4 κιλά περίπου)

Μαρινάτα (για το μαρινάρισμα της γαλοπούλας):
– 3L  νερό
– 1L κρασί
– 1 φλ. αλάτι
– 1/3 φλ. ζάχαρη
– 5-6 φύλλα δάφνης
– 10-15 κόκκους πιπεριού

Γέμιση:
– 500g κιμάς
– 4 κουταλιές σούπας βούτυρο
– 200g ρύζι
– 400g κάστανα ψημένα ή βρασμένα και ξεφλουδισμένα
– 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
– 1 φλ. τσαγιού κρασί ή 1/3 φλ. τσαγιού κονιάκ
– 70g κουκουνάρι σωταρισμένο ελαφρά χωρίς λάδι
– 1 κουταλάκι ξερό θυμάρι
– 1 φλ. τσαγιού ζωμό κότας
– Αλάτι – πιπέρι

Επιπλέον:
– 5 – 6 κουταλιές βούτυρο, ανακατεμένο με λίγο θυμάρι για το άλειμμα της γαλοπούλας ανά 20’ για να μην στεγνώσει
– 2 κουταλιές  βούτυρο, αλεύρι και αρωματικά για τη σάλτσα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την μαρινάτα
Ετοιμάζετε τη μαρινάτα: σε μεγάλο σκεύος βάζετε όλα τα υλικά και ανακατεύετε καλά, βάζετε μέσα τη γαλοπούλα και την τοποθετήστε στο ψυγείο όλο το βράδυ. Την επομένη, πριν τη γεμίσετε, τη βγάζετε από τη μαρινάτα, την ξεπλένετε και τη στεγνώνετε καλά.

Βάζετε το βούτυρο σε κατσαρόλα ή μεγάλο τηγάνι και το λιώνετε. Σοτάρετε το κρεμμύδι και τον κιμά. Σβήνετε με το ποτό (κρασί ή κονιάκ) και προσθέτετε το ρύζι, τα κάστανα, το κουκουνάρι, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και το ζωμό. Αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να πιει τα υγρά του. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.

Γεμίζετε τη γαλοπούλα (κοιλιά και στήθος) και τη ράβετε. Την αλείφετε με το αρωματισμένο με θυμάρι βούτυρο και τη βάζετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ψήνετε τη γαλοπούλα για 3 1/2 περίπου ώρες, περιχύνοντάς την κάθε 20 λεπτά με τα υγρά που βγάζει η ίδια στο ταψί και το αρωματισμένο βούτυρο. Όταν ψηθεί την βγάζετε από το φούρνο και την αφήνετε μισή ώρα πριν την κόψετε.

Για τη σάλτσα
Για τη σάλτσα, στραγγίζετε τα υγρά από το ταψί και τα σουρώνετε. Λιώνετε λίγο βούτυρο σε κατσαρολάκι και προσθέτετε λίγο αλεύρι (ποσότητα ανάλογα με την ποσότητα των υγρών). Ρίχνετε το υγρό που σουρώσατε και βράζετε ανακατεύοντας, να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρετε την γαλοπούλα σε εορταστική πιατέλα και τη σάλτσα σε σοσιέρα.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νόστιμες προτάσεις για το τραπέζι σας

ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΓΗ

20'

Χρόνος
εκτέλεσης

50'

Χρόνος
ψησίματος

Μερίδες

1

Βαθμός
δυσκολιας

ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΓΗ

45'

Χρόνος
εκτέλεσης

60'

Χρόνος
ψησίματος

Μερίδες

3

Βαθμός
δυσκολιας

30'

Χρόνος
εκτέλεσης

40'

Χρόνος
ψησίματος

Μερίδες

1

Βαθμός
δυσκολιας

10'

Χρόνος
εκτέλεσης

45'

Χρόνος
ψησίματος

Μερίδες

1

Βαθμός
δυσκολιας

20'

Χρόνος
εκτέλεσης

1h 20'

Χρόνος
ψησίματος

Μερίδες

1

Βαθμός
δυσκολιας

15'

Χρόνος
εκτέλεσης

30'

Χρόνος
ψησίματος

Μερίδες

1

Βαθμός
δυσκολιας

30'

Χρόνος
εκτέλεσης

50'

Χρόνος
ψησίματος

Μερίδες

2

Βαθμός
δυσκολιας

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.
Ξεκινήστε να πληκτρολογείτε για να δείτε τα προϊόντα που ψάχνετε.