ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Γαλοπούλα γεμιστή
30
Χρόνος
εκτέλεσης
3-4h
Χρόνος
ψησίματος
Μερίδες
2
Βαθμός
Δυσκολίας
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
1 γαλοπούλα (3-4 κιλά)
½ φλ. βούτυρο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για τη γέμιση
1/2 φλ. Αγνόλαδο
½kg κιμάς μοσχαρίσιος
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ. σ. πελτές ντομάτας
Εντόσθια ψιλοκομμένα (αν υπάρχουν)
1 φλ. κρασί κόκκινο
10 δαμάσκηνα (κομμένα στα δύο)
10 βερίκοκα (κομμένα στα δύο)
10 κάστανα βρασμένα
1/2 φλ. κουκουνάρι καβουρντισμένο
Ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
Αλάτι -πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αλατοπιπερώνουμε τη γαλοπούλα και την τοποθετούμε σε γάστρα.
Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το Αγνόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον κιμά (και τα εντόσθια αν υπάρχουν), τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση και ½ φλιτζάνι νερό και αφήνουμε να πάρει το φαγητό μία βράση.
Γεμίζουμε τη γαλοπούλα με τη γέμιση (στην κοιλιά και στα μπούτια) και την κλείνουμε με οδοντογλυφίδες ή τη δένουμε με σπάγκο ψησίματος.
Την αλείφουμε με μία δόση βούτυρο και πασπαλίζουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού.
Ψήνουμε σε σκεπασμένη γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-220 °C για την πρώτη 1 ώρα και αφού έχει ροδοκοκκινίσει, αλείφουμε άλλη μία δόση βούτυρο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλες 2 ώρες περίπου. Ανά μισή ώρα φροντίζουμε να την αλείφουμε με λίγο βούτυρο για να γίνει πιο τραγανή η κρούστα. Μισή ώρα πριν κλείσουμε το φούρνο, ξεσκεπάζουμε τη γάστρα.
Tip 1: Για μεγαλύτερη ασφάλεια, προτιμήστε γαλοπούλα με θερμόμετρο.
Tip 2: Μπορείτε να σουρώσετε τα ζουμιά από τη γάστρα, να τα δέσετε με λίγο αλεύρι και να φτιάξετε μία συνοδευτική σάλτσα. Σερβίρετε σε πιατέλα.
Καλές γιορτές!
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Νόστιμες προτάσεις για το τραπέζι σας
ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΓΗ
40'
Χρόνος
εκτέλεσης
25'
Χρόνος
ψησίματος
Μερίδες
2
Βαθμός
δυσκολιας
10'
Χρόνος
εκτέλεσης
20'
Χρόνος
ψησίματος
Μερίδες
2
Βαθμός
δυσκολιας