ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΑΡΝΑΚΙ Ή ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΜΕ ΣΤΑΜΝΑΓΚΑΘΙ
30
Χρόνος
εκτέλεσης
1h 10
Χρόνος
ψησίματος
Μερίδες
2
Βαθμός
Δυσκολίας
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
– 1,5 κιλό αρνί ή κατσίκι χεράκι
– 1,5 κιλό σταμναγκάθι
– 1 φλιτζάνι τσαγιού Ελαιόλαδο
– ¾ του φλιτζανιού λευκό κρασί
– 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
– 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
– 1 ματσάκι άνηθο
– 2 λεμόνια
– 2 αυγά
– Αλάτι
– Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά το κρέας, το κόβουμε σε μέτριες μερίδες το αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε να μείνει περίπου μισή ώρα στο ψυγείο. Στη συνέχεια, για να μην είναι πολύ πικρό το σταμναγκάθι, το βράζουμε για 5 λεπτά περίπου σε νερό μέχρι να το σκεπάζει, χωρίς αλάτι, το σουρώνουμε και κρατάμε το νερό.
Σταδιακά, τσιγαρίζουμε το κρέας με το λάδι, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τον άνηθο ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε ελαφρά. Μετά από 5 -8 λεπτά προσθέτουμε περίπου 1,5 ποτήρι ζεστό νερό να σκεπάζει το κρέας και το σιγοβράζουμε μισή ώρα με 45 λεπτά. Προσοχή: Δεν πρέπει να βράσει εντελώς.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας περίπου 1 ποτήρι νερό από αυτό που κρατήσαμε από το βράσιμο των χόρτων, προσθέτουμε το σταμναγκάθι, δοκιμάζουμε το αλάτι και αφήνουμε το φαγητό μας σε χαμηλή θερμοκρασία έως 10 λεπτά. Το φαγητό δεν πρέπει να παραβράσει!
Αυγολέμονο: χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ, προσθέτουμε το λεμόνι και ρίχνουμε στο μείγμα μας με προσοχή αργά αργά αρκετό ζουμί από το φαγητό ανακατεύοντας συνέχεια. Περιχύνουμε το φαγητό μας, ανακινούμε την κατσαρόλα κυκλικά και την αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για λίγο να πάρει μια βράση.
Αν θέλετε η σάλτσα σας να είναι πιο πηχτή προσθέστε στο τέλος με το αυγολέμονο μια κουταλιά σούπας κορν φλάουερ διαλυμένη στο χυμό λεμονιού.
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Νόστιμες προτάσεις για το τραπέζι σας
ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΓΗ
10'
Χρόνος
εκτέλεσης
40'
Χρόνος
ψησίματος
Μερίδες
1
Βαθμός
δυσκολιας
ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΓΗ
20'
Χρόνος
εκτέλεσης
40'
Χρόνος
ψησίματος
Μερίδες
1
Βαθμός
δυσκολιας
10'
Χρόνος
εκτέλεσης
30'
Χρόνος
ψησίματος
Μερίδες
1
Βαθμός
δυσκολιας