ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Μοσχάρακι γιουβέτσι
20
Χρόνος
εκτέλεσης
2h
Χρόνος
ψησίματος
Μερίδες
4
Βαθμός
Δυσκολίας
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Αυθεντικό μοσχάρι γιουβέτσι στη γάστρα με κριθαράκι, πλούσια σάλτσα ντομάτας και αρώματα κανέλας. Η απόλυτη παραδοσιακή συνταγή για το οικογενειακό τραπέζι.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Για το μοσχαράκι
- 1 κιλό μοσχάρι (σπάλα ή ποντίκι), κομμένο σε μερίδες
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ ή φρέσκια πολτοποιημένη
- 2 κουταλιές πελτές ντομάτας
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλα (προαιρετικά)
- 1-2 φύλλα δάφνης
- Αλάτι – πιπέρι
- 1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
Για το κριθαράκι
- 500 γρ. κριθαράκι μέτριο
- 1,5 λίτρο ζεστό νερό ή ζωμός βοδινού
Για το σερβίρισμα
- Τριμμένο κεφαλοτύρι ή μυζήθρα για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το κρέας
- Αλατοπιπερώνουμε το μοσχαράκι και το σοτάρουμε στο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τον πελτέ, τη ντομάτα, τη ζάχαρη, τη δάφνη, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι.
- Προσθέτουμε ζεστό νερό ή ζωμό μέχρι να καλύπτει το κρέας.
- Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 1,5 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει καλά το μοσχάρι.
Για το γιουβέτσι
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις (ή 170°C στον αέρα).
- Μεταφέρουμε το κρέας μαζί με τη σάλτσα του σε γάστρα ή ταψί.
- Προσθέτουμε το κριθαράκι και επιπλέον ζεστό νερό 500ml (να το καλύπτει κατά 1-2 δάχτυλα).
- Ανακατεύουμε καλά για να πάει παντού.
- Ψήνουμε χωρίς καπάκι για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να μαγειρευτεί το κριθαράκι. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο επιπλέον νερό κατά το ψήσιμο.
Για το σερβίρισμα
Αφήνουμε το φαγητό να “σταθεί” 10 λεπτά και σερβίρουμε από πάνω με τριμμένο κεφαλοτύρι ή μυζήθρα.
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Νόστιμες προτάσεις για το τραπέζι σας
15'
Χρόνος
εκτέλεσης
25'
Χρόνος
ψησίματος
Μερίδες
2
Βαθμός
δυσκολιας
10'
Χρόνος
εκτέλεσης
30-35'
Χρόνος
ψησίματος
Μερίδες
3
Βαθμός
δυσκολιας